خدمات دیتاسنتر چیست؟
بهطورکلی در شرکتهایی که اجراکننده خدمات دیتاسنتر و خدمات طراحی و توسعه زیرساختهای مرکز داده هستند، ارائه خدمات دیتاسنتر به چند بخش اصلی تقسیمبندی میشوند:
1. راهکارها و ارائه مشاورههای راهاندازی سرویس دیتاسنتر
3. استانداردها
4. راهکارهای رفع نواقص و مشکلات دیتاسنترهای اجرا شده
5. مشاوره، نظارت و طراحی
6. روشهای افزایش بهرهوری
در ارائه توضیح بند اول، پیشازاین که دیتاسنتر شما اجرا شود، لازم است که مشاورههای لازم را در مورد پرداخت هزینه، برآورد هزینه و … دریافت کنید. گاهی اصلاً نیازی به اجرای دیتاسنتر در ابعاد وسیع نخواهید داشت.
بحث بعدی که در شماره دوم تیترها به آن اشاره کردیم، طراحی و اجرای دیتاسنتر خواهد بود که در صورت موافقت شما انجام میگردد. در این زمینه شرکت توسعه ریز کامپیوتر ایران ، نیازهای شما را شنیده، پاسخهای شما را آنالیز و بررسی کرده و سپس بر اساس اجرائیهها و نمونه کارها، تصویری دقیق از نیاز شما، به شما ارائه میدهد.
در اجرای دیتاسنترها و مراکز داده برای دریافت مجوز نیاز به کنترل و پیشروی بر اساس استانداردها خواهد بود. از طرفی در بند چهارم اگر دیتاسنتر شما اجرا شده و حالا متوجه نواقص شدهاید، میتوانید از طریق بند پنجم، این مشکلات را با دریافت مشاوره، نظارت و طراحی یا بازطراحی تا 99 درصد حل کنید.
چرا به مشاوره پیش از اجرای دیتاسنتر نیاز داریم؟
اگر یک دیتاسنتر هستید، اگر تاکنون تجربه اجرای دیتاسنتر را نداشتید و حتی نمیدانید که شرکتهای ارائهدهنده خدمات دیتاسنتر چگونه عمل میکنند و اساس اجرای یک زیرساخت مرکز داده چیست، منطقاً سؤالات زیادی در ذهنتان وجود دارد که البته احتمالاً از پرسیدن آنها شرمسار میشوید. اما باید به این موضوع دقت کنید که انتظار نمیرود شما همواره سطح علمی بالایی در مورد دیتاسنترها، نحوه اجرای آنها و خدمات اینگونه شرکتها داشته باشید. چون بههرحال اجرای سختافزارهای شبکه امری تخصصی است.
اما در مقابل شما نیاز به دریافت مشاوره پیش، حین و بعد از اجرا خواهید داشت.
• راهنمایی و مشاوره برای اجرای دیتاسنتر
• مشاوره حین اجرا و بررسی نیازهای جدید دیتاسنتر بر حسب بررسیها
• مشاوره بعد از اجرا، در صورت بروز مشکل، آسیب و یا نیاز به ارتقا
از جمله مهمترین سرویسها و خدماتی است که توسط شرکت ریز کامپیوتر ایران ارائه میشود تا علاوه بر سرویسدهی، راهنمای انتخاب بر حسب نیاز نیز به مشتریان گرامی ارائه گردد.
مراحل کلی ساخت دیتاسنتر شرکت توسعه ریز کامپیوتر ایران
مراحل کلی و مهمی برای ساخت دیتاسنتر و راهاندازی یک پایگاهداده وجود دارد که انتظار میرود شرکتهای فعال در این حوزه دقیقاً بر اساس این Road Map یا نقشه راه، پروسه کلی راهاندازی دیتاسنتر و ساخت آن را انجام دهند.
انتخاب لوکیشن
اولین مرحله در خدمات دیتاسنتر انتخاب موقعیت مکانی مناسب برای ساخت مرکز داده است. زیرساختها، محل قرارگیری سرورها، کابلها، اتصالات، رکها و نحوه اجرای شبکه باید بادقت نظر بالایی انتخاب شوند. از طرفی اتاق مجزای دیتاسنتر باید سیستم تهویه، دیوارهای ایمن و سیستم کنترل دما داشته باشد.
خرید و سفارش تجهیزات دیتاسنتر
مرحله مهم و اساسی بعدی پس از این که لوکیشن سرور توسط تیم طراحی دیتاسنتر مشخص شد، خرید اقلام و تجهیزات شبکه است. این تجهیزات شامل سرور، سوئیچها، روترها، مودمها، کابلهای شبکه، تجهیزات پسیو و اکتیو و … میشود. همینطور باید در نظر داشته باشید که هزینه خرید تجهیزات بالاست. درصورتیکه شما سرویسگیرنده هستید و سفارش ساخت یک دیتاسنتر را دادهاید، حتماً در این مورد از مجموعه طراحی و توسعه بخواهید که پیشفاکتوری به شما ارائه دهد تا برآورد هزینه بر اساس بودجه شما انجام گردد.
استفاده از تجهیزات قابل ارتقا در دیتاسنترها نیز اهمیت زیادی دارد.
نصب تجهیزات و کابلکشی
البته که در بحث خدمات دیتاسنتر و توسعه زیرساخت، یکی از مهمترین مراحل کابلکشی دیتاسنتر خواهد بود. پس از آن انتظار میرود که هرکدام از تجهیزات در موقعیت خودشان بادقت بسیار بالا نصب شوند. یکی از مهم ترن مراحل در اجرای مرکز داده، نصب صحیح سختافزارها، فیبر نوری، نصب کامپیوترها و… است.
تست سختافزارها و نصب نرمافزار
یکی از مهمترین مراحلی که باید در هنگام اجرای دیتاسنتر به آن توجه داشته باشید و بسیاری از شرکتها متأسفانه در آن، اظهار بیمسئولیتی میکنند، بررسی و کنترل عملکرد سختافزارها و نصب نرمافزارها خواهد بود. نرمافزارها میتوانند شامل ویندوز سرور، سرورهای لینوکس، آنتیویروسها، پشتیبانها و همینطور اپلیکیشنهای اتوماسیون و یا ریموت باشند. هرکدام از این نرمافزارها وظایف مهمی در سرور دارند و باید بادقت نظر فوقالعاده بالایی اجرا شوند.
در نهایت هر نرمافزار دیتاسنتر نیاز به تست و کنترل و بررسی فایروال دارد.
پیکربندی کلی تجهیزات شبکه
یکی دیگر از مهمترین مراحل که در بحث اجرای دیتاسنتر و نصب سرور باید به آن توجه داشت کنترل تمام تجهیزات سختافزاری و نصب نرمافزارهاست و حالا پیکربندی بدان معنا است که سرور یکبار اجرا میشود و تمامی باگها و مشکلات بررسی و کنترل شده و در نهایت سرور وارد فاز بهرهبرداری میشود.
مدیریت دیتاسنتر
موضوع مهم مدیریت دیتاسنتر بعد از ایجاد زیرساختها و سختافزارهای لازم، شامل تصمیمگیری در مورد خصوصیات دیتاسنتر و دریافت مجوزها خواهد بود. در ایران استفاده از دیتاسنترها نیاز به دریافت مجوز دارد. در غیر این صورت این کار غیرقانونی خواهد بود. اگرچه دریافت مجوز در حیطه اختیارات این شرکتها نیست، اما میتوانند در مسیر دریافت آن به شما کمک کنند.
مستندسازی
مستندسازی شامل تهیه داکیومنت و ارائه به امور مالی خواهد شد. به طور مثال وقتی شرکتی مانند توسعه ریز کامپیوتر ایران، تجهیزات سختافزاری و نرمافزاری را فراهم میکند. انتظار میرود که برای هرکدام از آنها بهصورت جداگانه فاکتور تخصیص داده و در مورد هزینه تجهیزات توضیحات لازم را نیز ارائه کند.
آزمایش و تست نهایی
در نهایت باتوجهبه گزارشاتی که در داکیومنت سرور و دیتاسنتر آمده است، سختافزارها آماده بهرهبرداری، کنترل و تست خواهند بود و لازم است که عملکرد شبکه به طور کامل تست شود.
چرا دیتاسنترها دچار مشکل میشوند؟ – نحوه جلوگیری و نظارت دیتاسنتر
پروسه نظارت دیتاسنترها، مهمتر از چیزی است که تصورش را میکنید. درصورتیکه سختافزار و نرمافزار شما نظارت درستی نداشته باشد، به طبع با ازکارافتادن حتی برای لحظهای، شما را دچار مشکلات عدیدهای میکند.
ازکارافتادن دیتاسنترها، بههرحال در حیطه مسئولیت شرکتهای اجراکننده آن است. درصورتیکه اثبات شود این شرکتها در اجرای خدمات دیتاسنتر کاهلی کردهاند، باید پاسخگو باشند. ازاینرو وقتی قصد انتخاب یک شرکت سرویسدهنده در این زمینه را دارید، لازم است پیش از هر چیزی بندهای تعهدنامههای سازمانی این شرکتها را بررسی کنید و از آنها بخواهید خط و مشی و مسئولیتپذیری خود را در مورد سرویسی که به شما ارائه میدهند مشخص کنند.
استفاده از سیستم مانیتورینگ
یکی از مهمترین خدماتی که توسط شرکتهای معتبر اجرای دیتاسنتر ارائه میشود، نصب و راهاندازی و کنترل سختافزارها و نرمافزارها و پایداری شبکه است. درصورتیکه از سیستم مانیتورینگ استفاده نکنید مشخص نیست که سختافزار شما توانایی پاسخگویی به درخواستهای شبکه را دارد یا خیر. از طرفی باید به این موضوع توجه کنید که گاهی تشخیص ازکارافتادن پیش از موعد، میتواند دیتاسنتر شما را از داون شدن نجات دهد.
کنترل هشدارها و بازه مجاز عملکرد
تصور کنید که شرکتی سختافزار و دیتاسنتر شبکه شما را اجرا کرده اما هیچ تعریفی برای نحوه کارکرد دستگاهها مشخص ننموده. به طور مثال فضای دیسک شما تا 80 درصد پر میشود. درصورتیکه اعلان را در لحظه دریافت نکنید، به طبع نمیتوانید بهصورت فورس ماژور از مشکل سختافزاری جلوگیری کنید. در نهایت ادمین سرور شما اجباراً بخشهایی از اطلاعات را پاک میکند که سختافزار و دیسک دچار مشکل نشود. در اینگونه مواقع، ممکن است دادههای مهم از دست برود.
کنترل جریان برق
یکی از بزرگترین مشکلاتی که در دیتاسنترها سبب نقصان عملکرد میشود عدم کنترل جریان برق خواهد بود. به جهت رفع این مشکل، پیشنهاد میکنیم که حتماً از UPSها متناسب با نیاز خود استفاده کنید. اگر در این مورد اطلاعات لازم را ندارید. تیم توسعه ریز کامپیوتر ایران ، علاوه بر خدمات زیرساخت و اجرای سختافزار دیتاسنترها، در حیطه مدیریت، نظارت و کنترل دیتاسنترها نیز همراه شما خواهد بود.
نوسانات برقی از جمله آسیبزاترین و بزرگترین مشکلات در شبکه هستند.
نظارت بر دمای دیتاسنتر
اصل مهم بعدی در کنترل یک دیتاسنتر، بررسی و مانیتورینگ لحظهای دما خواهد بود. مانیتورینگ رطوبت و نشتی آب نیز البته در اجرای دیتاسنترها اهمیت زیادی دارد. زنگزدگی، ایرادات الکتریکی و نقصهای تبادل داده بین اتاقهای سرور در نهایت باعث آتشسوزی، تخریب ساختمان و حتی افزایش دمای سرورها میشود. متوقف شدن تهویه یکی از متداولترین و معمولترین مشکلاتی است که در نهایت هر دیتاسنتر برای یکبار هم که شده با آن دستوپنجه نرم خواهد کرد.
کنترل عملیات بازیابی
بههرحال در بحث نظارت گاهی لازم است که اطلاعات دیتاسنتر شما ریکاوری شوند. در این شرایط هم اگر زیرساخت مناسب را نداشته باشید، مطمئن باشید که دچار مشکل شده و عملکرد سختافزار شما، آنطور که بایدوشاید سریع العمل نخواهد بود.
اصلیترین خدمات دیتاسنتر چیست؟
با پیشرفت تکنولوژی و نیاز مبرم کاربران با دادههای دور پا که در سرور و شبکه نگهداری میشوند، یکی از بزرگترین و مهمترین سؤالاتی که برای عموم مردم یا علاقهمندان به اجرای زیرساختهای دیتاسنتر ایجاد میشود این است که عمده خدماتی که میتوان از یک دیتاسنتر یا مرکز داده دریافت کرد چیست؟
در اشاره به این موضوعات باید در نظر داشته باشید که بههرحال کسبوکارها، تجارتهای آنلاین، دانشگاهها، مدارس، مراکز علمی، تخصصی و پژوهشی، فروشگاهها و حتی رستورانها و مراکز خدماتی، برای کنترل دادهها و ارتباط سریع خود نیاز به سرور دارند. اما این سرور به چه صورتی اجرا و اداره میشود؟ میتوان گفت که روشهای گوناگونی برای دریافت بازخورد و خروجی از دیتاسنترها وجود دارد:
• اجاره سرور
• اجاره فضای فیزیکی برای نگهداری سرور
• استفاده از دیتاسنترها برای ذخیره ابری
• استفادههای سازمانی
خدمات ویژه و مهم مراکز اجرای دیتاسنتر
اما با تمامی این تفاسیر، فکر میکنید شرکتی که خدمات دیتاسنتر ارائه میدهد چه مسئولیتهایی در قبال شما خواهد داشت؟ با هم این موارد را مرور میکنیم.
• اولین موضوع فراهمکردن سختافزار موردنیاز دیتاسنتر خواهد بود.
• پس از آن، نصب و راهاندازی نرمافزارها، میل سرورها، وب سرورها و عیبیابی آنها
• طراحی و راهاندازی سیستمهای عیبیابی انواع شبکهها
• مجازی کردن سیستمها و اتصال آنها به شبکه اینترنت و اینترانت
• نصب و راهاندازی انواع دیتابیسها یا همان بانکهای اطلاعاتی
• نصب و راهاندازی انواع سیستمهای دیوار آتش و فایروالهای امنیتی که میتواند بسته به سیستمعامل شامل موارد مختلف باشد.
کدام مرکز خدمات دیتاسنتر؟
و اما سوال همیشگی کسانی که سرویسهای خدماتی نرمافزاری و سختافزاری دریافت میکنند این است که در نهایت کدام شرکت و مجموعه میتواند پروسه صفر تا صد خدمات دیتاسنتر را بهدرستی، بر مبنای نیاز ما ارائه کند؟ اصلاً چه اساسی وجود دارد که ما از طریق آن، پیش از انعقاد قرارداد، بتوانیم تشخیص دهیم که یک دیتاسنتر بینقص اجرا خواهد شد و شرکت طراح و مجری آن واقعاً در کار خود خبره است.
مشاوره، طراحی و اجرای حرفهای
مراکزی مانند شرکت توسعه ریز کامپیوتر ایران ، در ابتداییترین مرحله سرویسدهی خود، خدماتی تحت عنوان مشاوره را ارائه میدهند. در این مشاوره لیست اقلام موردنیاز دیتاسنتر، طراحی تفصیلی و کلی شبکه و راهنمایی در زمینه انتخاب و طراحی مفهومی و برآورد قیمت را به شما ارائه میدهند. در واقع پیشازاین که شما اولین قدم را بردارید، لازم است یک تصور کلی در مورد زیرساختی که قرار است برای شما اجرا شود یا هزینهای که پرداخت میکنید داشته باشید.
سرعت عمل
انجام عملیات 214 ساعته در 7 روز هفته باعث میشود که دیتاسنتر زودتر اجرا شود. درصورتیکه شما نیاز به اجرای سریع داشته باشید، لازم است که به سراغ شرکتهایی بروید که خدمات دیتاسنتر را بهصورت فورس و فوقالعاده سریع اجرا میکنند.
ایجاد پیشزمینههای امنیتی
یک دیتاسنتر در بدو ورود به شبکه میتواند مورد تهاجم و حمله سایبری قرار گیرد. در اینگونه موارد لازم است که سیستمهای برق اضطراری، UPS، کنترل ولتاژ، سیستمهای اخطار و هشدار بهدرستی اجرا شوند. دوربین مداربسته، ژنراتورهای قوی و سیستم تنظیم دما و رطوبت از جمله مهمترین اقلام موردنیاز در جهت تکمیل پروتکلهای امنیتی سختافزاری و اجرایی هستند.
سیستمهای پیشنیاز طراحی دیتاسنتر
شما برای طراحی دیتاسنتر نیاز به 6 پلتفرم اصلی مدیریتی و سیستم توزیع خواهید داشت. نخستین وجه آن، سیستم توزیع قدرت خواهد بود. کابلکشی، کنترل قدرت و پشتیبانی و ذخیره نیرو از جمله آنهاست. پس از آن سیستم نرمافزاری اجرا میشود و شامل یکپارچهسازی اطلاعات، نصب و آپدیت سیستمعامل و اجرای دیتابیس است.
وهله مهم بعدی، سیستم ذخیرهسازی و بکآپگیری، سپس کنترل شبکه نظیر تجهیزات سوئیچ و مسیریاب و روترها است. در نهایت سیستم فیزیکی نیز باید بهدرستی اجرا شده و حتی برای تهدیدات نیز تمهیدات لازم اندیشیده شود.