مقالات
طراحی دیتا سنتر

دیتا سنتر

مقدمه ای بر دیتا سنتر

دیتا سنتر یا مرکز داده، در تکنولوژی امروز نقش بسیار مهمی دارد. اما مرکز داده چیست؟ چرا ما به آن نیاز داریم؟ دقیقا چه کاربردی در مشاغل مختلف دارد؟ یک مرکز داده خوب چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟ بهترین مرکز داده های جهان کدام هستند؟ لیست دیتا سنترهای ایران به چه صورت است؟ این ها سوالاتی است که در این مقاله به پاسخ آنها خواهیم پرداخت. در ادامه مطلب با ما همراه باشید.

راه اندازی دیتا سنتر

دیتا سنتر چیست؟

دیتا سنتر یا همان مرکز داده، محلی حاوی تعداد بسیاری سرورهای کامپیوتری و تجهیزات شبکه است. این مراکز داده دارای زیرساختی قدرتمند به منظور رایانش اطلاعات و میزبانی از داده ها و کاربران بسیاری می باشد. رایانه های قرار گرفته در این محیط، به صورت 24 ساعت در هفت روز هفته، داده های مختلفی را پردازش، ذخیره و منتقل می کنند. از آنجایی که این اطلاعات می توانند بسیار مهم باشند، ساختمان این مراکز سیستم های امنیتی پیشرفته ای دارند.

همچنین به دلیل فعالیت بالای سیستم ها و افزایش حرارت و دما، تجهیزات اطفاء حریق، تهویه هوا، تنظیم دما، توزیع برق مناسب و غیره نیز در محل نگهداری سرورهای اینترنتی وجود دارند. سیستم برق این مجموعه ها به یک ژنراتور برق اضطراری نیز متصل است، تا در مواقع نیاز برق لازم را تامین کند. دیتا سنتر سرویس های اینترنتی محلی و داخل سازمانی مختلفی را در مقیاس کوچک و بزرگ ارائه می دهد.

چرا به دیتا سنتر نیاز داریم؟

سازمان ها، دانشگاه ها و شرکت های مختلف همگی در طول روز با داده های بسیاری سر و کار دارند. این داده ها شامل خدمات ارائه شده آنها و اطلاعات مشتریان و کاربران و غیره می شود. طبیعتا ذخیره سازی این حجم از اطلاعات، نیازمند فضا و پردازش بسیار زیاد و قوی می باشد، که یک یا چند کامپیوتر معمولی از پس آن بر نمی آیند. بدین منظور ما به دیتا سنتر نیاز داریم. تجهیزات قدرتمند و کامپیوترهای بسیاری که در این مکان قرار گرفته اند، به راحتی می توانند حجم زیادی از داده های یک سازمان یا شرکت بزرگ را پردازش کرده و ذخیره کنند.

طراحی دیتا سنتر

دیتا سنتر چه کاربردهایی دارد؟

خدمات مرکز داده و کاربردهای آن بسیار گسترده هستند. برخی از مهم ترین این کاربردها عبارتند از:
– مدیریت ارتباط با مشتری (CRM)
– برنامه ریزی منابع سازمانی (ERP)
– پست الکترونیک
– ذخیره سازی داده های سازمانی
– تهیه نسخه پشتیبان
– اشتراک فایل ها
– کلان داده
– هوش مصنوعی
– خدمات ارتباطی درون سازمانی
– انتقال، پردازش و رایانش بدون وقفه داده های عظیم

یک دیتا سنتر مدرن چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟

یک دیتا سنتر مدرن باید توان پردازشی بالا، فضای ذخیره سازی بسیار، امکان پیاده سازی شبکه با استفاده از تکنولوژی مجازی سازی و غیره را داشته باشد. مراکز داده مدرن، باید زیرساختی منعطف داشته و به راحتی خود را با فناوری های جدید وفق دهند. پاسخگویی به ظرفیت مورد نیاز کاربران، دیگر ویژگی بسیار مهمی است که یک مرکز داده قدرتمند باید داشته باشد.

همچنین لازم است تا سیستم های سرمایشی و توزیع برق نیز به خوبی در این مکان پیاده سازی شوند. برای صرفه جویی در مصرف انرژی، می توان از راهکار راهروی سرد و راهروی گرم استفاده کرد. در یک دیتا سنتر مدرن، نیاز است تا سالن ناک (NOC) یا مرکز عملیات شبکه نیز ایجاد شود. وظیفه این بخش، نظارت بدون وقفه بر فعالیت ها، لایه های امنیتی و سطوح دسترسی، کیفیت سرویس و پایداری آنها می باشد. به علاوه، به منظور حفظ امنیت مراکز داده و اطلاعات موجود در آنها، باید سیستم های امنیتی پیشرفته و قدرتمندی همچون دوربین های مداربسته، تشخیص چهره و اثر انگشت، سیستم کنترل ورود و خروج افراد و غیره نیز تعبیه شوند.

بهترین مراکز داده جهان کدام هستند؟

رقابت در این عرصه بسیار سخت بوده و به همین دلیل، انتخاب بهترین دیتا سنتر کمی دشوار است. اما به طور کلی، امروزه بزرگترین دیتا سنترهای جهان عبارتند از:

– مایکروسافت:

این مرکز داده واقع در شیکاگو آمریکا، 65 هزار متر مربع مساحت داشته و بیش از یک میلیون سرور دارد. این سرورها در واحدهای 1500 الی 2500 عددی تقسیم بندی شده اند.

– گوگل:

هرچند تعداد دقیق سرورهای این مرکز داده مشخص نیست، اما تخمین می رود که تعداد آنها به بیش از 900 هزار برسد. این شرکت به طور کلی 13 دیتا سنتر در جهان دارد.

وضعیت دیتا سنتر در ایران چگونه است؟

عرصه مرکز داده ایران امروزه رشد بسیار خوبی کرده است و هر روزه شاهد پیشرفت آن نیز هستیم. دیتا سنترهای تهران و دیگر استان ها، خدمات بسیار خوبی را به کاربران ارائه می دهند. به همین دلیل، مقایسه دیتا سنترهای ایران کمی دشوار است. اما به جرئت می توان گفت که شرکت توسعه ریز کامپیوتر ایران با نام اختصاری PCD، در زمینه ارائه و تامین مرکز داده به یکی از بهترین های ایران تبدیل شده است.

این شرکت وابسته به شرکت داده پردازی ایران (IBM سابق) می باشد، که دارای سابقه ای 60 ساله است. همچنین این شرکت پشتیبانی بسیار حرفه ای داشته و در انجام خدمات دیتا سنتر کاملا متبحر است.

جمع بندی

مرکز داده برای بسیاری از سازمان ها و شرکت ها نقش حیاتی دارد. چرا که وظیفه ذخیره سازی، پردازش، رایانش و انتقال تمامی داده ها و خدمات اینترنتی این سازمان ها، به عهده مرکز داده است. لذا لازم است تا ویژگی های لازم یک دیتا سنتر مدرن را داشته باشد و بهترین خدمات را ارائه دهد. همچنین لازم است تا در اتاق سرور، سیستم های امنیتی و سرمایشی نیز تعبیه شوند. در بین بزرگ ترین دیتا سنترهای ایران، می توان به شرکت توسعه ریز کامپیوتر ایران اشاره کرد، که توانسته کاربران خود را کاملا راضی نگه دارد.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

سیزده − سه =